Blog

Ce învelitoare sa aleg ?Țigla metalică, țigla ceramică sau țigla metalică acoperită cu piatră naturală?

Ce învelitoare sa aleg ? Fie că vorbim despre renovare sau de construirea de la zero a unei clădiri, majoritatea proprietarilor au o problemă atunci când trebuie să aleagă sistemul de învelitoare, mulți dintre ei oscilând între cele 3 tipuri de învelitori.

Lucrurile sunt relativ simple. Dacă nu ai un buget mare sau structura casei nu permite un acoperiș greu, atunci cu siguranță vei opta pentru țigla metalică. Daca dorești un acoperiș fiabil, cu o durată mare de viață, atunci vei opta pentru țigla ceramică, chiar dacă costurile sunt considerabil mai mari. În cazul în care dorești un acoperiș ușor, dar bine izolat fonic și termorezistent, atunci cea mai bună soluție este o țiglă metalică acoperită cu piatră naturală.

Fiecare sistem de învelitoare vine cu avantajele și dezavantajele lui, fie că vorbim despre țigla metalică, țigla ceramică sau țigla metalică acoperită cu piatră naturală.

ȚIGLA METALICĂ

Este în prezent cel mai vândut sistem de învelitoare în România.

1. Avantaje

Greutatea: țigla metalică este mult mai ușoară (are aproximativ 4,5 – 5,5 kg/metru pătrat) comparativ cu țigla ceramică care este o învelitoare grea (35-65 kg/metru pătrat)

Montarea: țigla metalică se poate monta mult mai ușor iar structura pentru montaj poate fi făcută cu ușurință. 100 mp de acoperiș pot fi montați chiar și într-o singură zi. Fixarea se realizează rapid, cu șuruburi autofiletante pe structura de șipci și contrașipci din lemn, iar sistemul de învelitoare este etanș. În cazul țiglei ceramice este necesară proiectarea unei structuri de lemn, dimensionată pe măsură.

Preț mic: țigla metalică se produce în grosimi cuprinse între 0.35mm-0.6mm. Indiferent de bugetul pe care îl ai, vei găsi o variantă de produs în care să te încadrezi. În plus, un montaj de țiglă metalică are un preț mult mai accesibil decât unul de țiglă ceramică.

Aspectul plăcut și gama largă de culori: în momentul de față, producătorii oferă o mare varietate de modele de țiglă metalică, care pot fi produse în peste 25 de culori, fie ele lucioase sau mate.

Durata de viață: un acoperiș cu țiglă metalică are o durată de viață medie de 20-30 de ani iar anumite produse pot avea o durată de viață de peste 50 de ani. Durata de 50 de ani este posibilă dacă se respectă anumite condiții (modul de depozitare a materiei prime, tehnica de producție, tipul de accesorii folosite, calitatea montajului).

Rezistența la intemperii. Un alt motiv pentru care specialiștii recomandă țigla metalică este modul de evacuare al apei de ploaie. Țigla din ceramică evacuează mult mai lent precipitațiile și se poate deteriora, în timp ce țigla metalică este impermeabilă la zapadă și la apă.  Un acoperiș din tiglă metalică este rezistent la condițiile vitrege ale vremii, datorită modului în care este construit, din plăci care se cuplează, și datorită suprafeței sale tari și alunecoase.

Întreținere: cheltuielile pe care le presupune din punct de vedere al întreținerii sunt reduse, comparativ cu țigla ceramică. Tigla metalică nu ruginește și nu formează mușchi asa cum se întâmplă în cazul țiglei ceramice. În condiții extreme (grindina, de exemplu), țiglele din ceramică se pot sparge, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare. Un acoperiș din țiglă metalică este mult mai rezistent și te ferește de astfel de neplăceri.

100% recliclabil

Vezi gama noastră de modele 

2.Dezavantaje

Izolare termică și fonică scazută: pe timpul verii tabla poate atinge temperaturi de pana la 80O C ceea ce duce la scăderea confortului termic din mansardă și automat va crește cheltuielile cu răcirea încăperilor.

Ventilare slabă: favorizează creșterea cantității de condens de sub țigla metalică. Acest lucru cauzează diminuarea duratei de viață a întregului acoperiș (structura de lemn, termoizolație, învelitoarea metalică).

Decolorare: dupa o anumită perioadă de timp țigla metalică se decolorează, pierzându-și aspectul estetic inițial la achiziționare.

ȚIGLA METALICĂ ACOPERITĂ CU PIATRĂ NATURALĂ – sau…”acoperișul perfect”

1. Avantaje

Etanșeitate: chiar și la pante mici în cele mai dure condiții meteo. Un acoperiș din țiglă metalică acoperită cu piatră naturală nu va resimți vânturile puternice, ploile abundente, zăpada, gheața și grindina.

Durabilitate: Oțelul acoperit de aluminiu – zinc oferă o rezistență la coroziune pe termen îndelungat.

Estetic:  liniile drepte, simple și clare conferă un aspect elegant și durabil acoperișului.

Rezistența la incendii: Substratul de oțel necombustibil și învelișul de suprafață împiedică răspândirea flăcărilor atunci când este expus la incendiu. Natura ușoară a acestor acoperișuri reduce în mod considerabil posibilitatea ca acoperișul să se prăbușească.

Zgomot redus: aceste acoperișuri sunt realizate din metal, ele nu sunt zgomotoase. Învelișul din piatră naturală fabricat din rocă vulcanică reduce zgomotul ploii de pe acoperiș.

Ventilare eficientă: se ventilează mai bine decât țigla metalică

Reciclabil

Vezi gama noastră de modele 

2. Dezavantaje

Preț considerabil mai mare comparativ cu țigla metalică

Timp îndelungat de instalare

ȚIGLA CERAMICĂ

1. Avantaje

Cea mai mare durată de viață: 80-100 de ani, iar anumite țigle ceramice pot avea o durată de viață de peste 100 de ani.

Izolare termică și fonică: este o barieră naturală împotriva fluctuațiilor de temperatură, menținând confortul termic

Își păstrează culoarea: rezistența la acizi și la excrementele păsărilor.

Ventilare: are cel mai mic grad de condens sub învelitoare și astfel structura de lemn nu se deteriorează.

Estetic: rezultatul architectural este deosebit.

 

Vezi gama noastră de modele 

2. Dezavantaje

Greutate mare

Montaj mai dificil

Costuri mai mari – aproape duble față de țigla metalică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


error: Continut protejat!