Blog

De ce este importantă valoarea Sd atunci când alegi o membrană pentru acoperiș?

Permisivitatea la vapori, dată de valoarea Sd, este unul dintre factorii cei mai importanți atunci când alegi o membrană pentru acoperiș. Este “detaliul” care face diferența între foliile anticondens utilizate în ansamblul sistemului de învelitoare.

Ce înseamnă mai exact permisivitatea la vapori? Înseamnă cantitatea de grame de vapori care penetreaza suprafața foliei anticondens (de exemplu, m2), în unitatea de timp (de obicei 24 h). Valoarea difuzivă de rezistență a foliilor anticondens se numește Sd și este exprimat în metri.

Permisivitate este cu atât mai bună cu cât parametrul Sd este mai mic.

În funcție de această valoare putem împărți astfel foliile anticondens:

  • Sd încadrat între 0.015 – 0.03 m – cele mai eficiente folii anticondens; pentru foliile anticondens valoarea Sd trebuie sa fie cât mai mică
  • Sd mai mare sau egal cu 0.05 m – foliile anticondens nu sunt indicate a fi folosite la acoperișuri
  • Sd mai mare de 2m – bariere de vapori (spre interior). În acest caz, Sd trebuie să fie cât mai mare. Cele mai eficiente bariere de vapori au valori Sd cuprinse între 100 și 150 m

*Membranele de acoperiș cu valori Sd cuprinse între 0,5 si 2 m pot înlocui folia anticondens la anumite tipuri de învelitori cu condiția ventilării termoizolației sau în cazul podurilor nelocuite, ventilate.

*În cazul barierelor de vapori, este extrem de importantă sigilarea perfectă a membranei (in zonele de suprapunere, străpungeri, fixare sau de racord la tavan, pardosea, pereți, rame de ferestre), cu ajutorul accesoriilor potrivite recomandate de producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


error: Continut protejat!